Varázskocka

0 comments
Nyomtatóbarát változatPDF változat

A varázskocka olyan építőjáték, amellyel igen változatos térbeli formákat, alakzatokat lehet kialakítani. A játék felépítése igen egyszerű: három lap, amely a tér egy részét szemlélteti, melyek egymásra merőlegesen helyezkednek el. A lapok belső felületére felsőmarógéppel egy kört képeztünk ki. A játékhoz tartozik még nyolc darab kocka is. A kockák lapjaira szintén felsőmarógéppel negyed köríveket készítettünk úgy, hogy a szemben lévő lapokon az ívek azonos irányba futnak. Az így kialakuló játék igen változatos, szép ábrák kirakására ad lehetőséget. A játék jellegéből adódóan fejleszti a térlátást, esztétikai érzéket.

Felületkezelése kétféleképpen történik. Az első esetben TIKKURILA DICCOPLAST alapozó és fedőfestékkel történik, ebben az esetben a marási művelet a felületkezelés után történik. A második esetben a felsőmarás után a minta beégetése történik meg.

A játék alapja a nyolc darab kocka. A kocka éleinek hossza 43 mm.
Anyaga gőzölt bükk fűrészáru. A kocka lapjaiba 2x2 mm-es negyedköríves árok készül. Az árkok úgy helyezkednek el, hogy a szemben levő lapokon az ívek futási iránya azonos. Így a kialakuló minta olyan lesz, hogy három ív egy csúcsban fut össze.

A játékhoz tartozik a teret szemléltető, egymásra merőleges három lap. A lapok anyaga gőzölt bükk fűrészáru. Összeépítésük árok-csapos kötéssel történik.

A lapok belső felületére a kockákon alkalmazott körívvel azonos sugarú kör készül. A kör elkészítése felsőmarógépen történik.
A játék felületkezelése viaszolással vagy fedőfestéssel történik. A viaszolt felületkezelés esetén a körívek beégetésre kerülnek. Fedőfestés alkalmazásakor a körívek a felületkezelési technológia befejezése után készülnek.

Felületkezelő anyagok:
- natúr kivitel esetén: BIRDY Bio méhviasz két rétegben,
- festett kivitel esetén: TIKKURILA Dicoplast festékek.

Berente László, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán tanuló hallgató munkája, amelyet a "Fajátékkészítés" fakultatív tárgy keretében készített

Varázskocka
Nehézségi fok: 
könnyű
Szükséges eszközök: 
fahasábok, alapozó és fedőfesték, méhviasz
Szerszámok: 
kézifűrész
Szerszámok: 
marógép
CsatolmányMéret
kockaa.jpg32.98 kB
kockab.jpg42.85 kB
kockac.jpg24.98 kB
kockad.jpg23.84 kB