Kishajó

0 comments
Nyomtatóbarát változatPDF változat

A hajó egy részből áll illetve elkülöníthető a rajta lévő zászló és a meghajtó propeller.

A hajó elkészítéséhez szükséges anyagok:

  • 300*100*50 mm-es fenyő palló-darab (vagy bármilyen más puhafa)
  • 1 db gyufaszál vagy hurkapálca- a zászlórúd elkészítéséhez
  • 1 db spatula- a propeller elkészítéséhez
  • 1 db befőttes gumi- a hajtó mechanikához
  • 2 db rajzszög-rögzítéshez
  • papír- a zászlónak

A megadott méretű faanyagból szalagfűrészen a hajótest formáját kinagyoljuk, és a mellékelt rajzon láthatóan a propeller részét is kivágjuk. A fűrészelés előtt a rajz szerint berajzoljuk a kivágandó alakot, illetve berajzoljuk a hajó belsejét is. Ezt fúróval és vésővel a rajzon láthatóan kialakítjuk, majd csiszolópapírral finomra csiszoljuk. Ezt követően kézi reszelővel az anyag alsó éleit, tehát a hajóorr részét illetve a majdan vízben lévő részeket íves formájúvá nagyoljuk, majd korongcsiszolón a végleges formává munkáljuk meg.

Kis furatot képezünk a hajó elején tetszőleges helyen a zászlónak, a gyufára vagy hurkapálcára egy tetszőleges tartalmú és méretű zászlót ragasztunk, majd kevés ragasztóval a furatba helyezzük.

A propeller elkészítéséhez a spatulát 2 db 3 cm-es darabba vágjuk és mindkettőt a felénél, félig befűrészeljük, majd egymásba illesztjük a rajzon látható módon. A propellernek kialakított résznél a rajzszög segítségével kifeszítjük a befőttes gumit és a spatulából készített propellert ragasztóval, odarögzítjük. A propellert feltekerve érjük el a forgó mozgást.

A kishajót tetszés szerint lehet festeni vagy méhviasszal, kezelni.

Kovács Dolli, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán tanuló hallgató munkája, amelyet a "Fajátékkészítés" fakultatív tárgy keretében készített

Kishajó
Nehézségi fok: 
közepes
Szükséges eszközök: 
fenyő palló, spatula, befőttes gumi, rajzszög, hurkapálca, csiszolópapír,
Szerszámok: 
fúró
Szerszámok: 
kézifűrész
Szerszámok: 
ráspoly
Szerszámok: 
véső
CsatolmányMéret
kishajoa.jpg42.25 kB
kishajob.jpg48.72 kB
kishajoc.jpg88.39 kB