Kerekes kút

0 comments
Nyomtatóbarát változatPDF változat

A kút alapjául egy papír poharat használtam fel, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor vastagabb papírból készíthetünk magunk is, egy körlap és egy hengerpalást kivágásával és összeragasztásával. Ezután a tetőszerkezet tartórészeit kell a pohár oldalához ragasztani, amely két függőleges spatulából áll. Majd egy újabb vastagabb papírt ragasztunk a palástfelületre, amire egyenként ragasztjuk fel a csipeszeket.

A tetőrész elkészítése külön történt. Először a megfelelő szélességet alakítjuk ki a csipeszek egymás mellé ragasztásával. Majd az így kapott két tetőelemet a tetőgerincen és két oldalt a egy-egy spatula darabhoz erősítjük merevítésként. Az oldal paláston lévő tartóspatulákhoz a tetőrészt ragasztással és kötözéssel erősítjük fel. A kötözésnek díszítő jellege is van.

A vödröt tartó rúd parafa dugókból készült papírborítással, amelyről madzagon lóg egy kis vödör. A vödörnek üvegre csavarozható kupakot használtam, de készíthetjük karton papírból is. Ezen a kúton hajtókar nincs, de a dugók átfúrásával és hurkapálca tengelyként való alkalmazásával azt is készíthetünk, amelyre csipeszdarabkából tudunk hajtókart húzni.

Kakuszi Edit, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán tanuló hallgató munkája, amelyet a "Fajátékkészítés" fakultatív tárgy keretében készített

Kerekes kút
Nehézségi fok: 
közepes
Szükséges eszközök: 
fa ruhacsipesz, spatula, papír pohár, kupak, ragasztó, spárga, parafa dugó,
Szerszámok: 
olló
CsatolmányMéret
akerekeskut.jpg72.85 kB
kut.jpg64.01 kB