Pörgettyű - repülő propeller

0 comments
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Ugyanazon az elven működik, mint a valódi repülőgépek propellere. A propeller, forgás közben a levegővel ütközve, elmozdulást szenved a forgástengely irányában. Két mereven összekapcsolt részből áll, a propellerből és a tengelyből. Lényege, hogy a gyerek jobbos forgásirányba megpörgesse és eleressze, ekkor a játék kirepül a kezéből elérve egy maximális magasságot (5-6 m) és lassan visszaesik a föld felé.

Fenyő faanyagból készül, lekerekített élekkel és sarkokkal, hogy a gyerek bőrét ne sérthesse fel. A felületkezelése természetes viaszpáccal történik (Ceratec SS-3, EN773 gyerekbútorhoz alkalmas felületkezelő anyag), ami védelmet biztosít a faanyagnak gombák ellen, és vízállóságát növeli. Ez különösen fontos mivel inkább kültéri játék és sokszor kerülhet nedves vagy vizes környezetbe. A két darab összeragasztása Rakoll GLX-3 ragasztóanyaggal történt (EN204 szabvány szerint hármas-fokozatú vízálló oldószermentes ragasztó), ügyelve arra, hogy a tengely pontosan merőleges legyen a propeller síkjára. Játszás közben előfordulhat, hogy a ragasztás meglazul, és a tengely elmozdul, rossz repülési pályát eredményezve. Újra ragasztásnál tehát fontos ügyelni a pontos merőleges beállításra. Sem a ragasztó, sem a felületkezelő viaszpác nem tartalmaznak semmilyen egészségkárosító szereket.

A röptető propeller röptetésére, rakjuk össze tenyerünket, mint ha imádkoznánk, vagy tapsolásra készülnénk. Csúsztassuk a jobb kezünket előre, a bal kezünket pedig hátra, amíg a bal kezünk ujjai még éppen közre tudják fogni a propeller tengelyét a jobb kezünkhöz. "Jobb kéz hátra" jelszóval, megpörgetjük a tengelyt és ekkor a propeller tengely irányban, kirepül a kezünkből. Minél erősebben pörgetjük meg, annál magasabbra repül. Beltérben való játszáskor, sokszor előfordul, hogy a propeller a tetőnek verődik, ajánlatos a játékot megkímélni ettől az állandó ütközéstől. Mint minden fából készült tárgy, éghető és törhető. Nem mondható veszélyesnek, de szülőknek szem előtt kell tartani ezeket a szempontokat is!

A pörgettyű helyes tartása, röptetés előtt: Jobb kéz elől, a tengely függőlegesen helyezkedik el a propellerrel fölfelé.
"Jobb kéz hátra" jelszóval megpörgetjük, és azonnal a levegőben láthatjuk.

Didaktikai értékelés
A pörgettyű a gyerek fejlődéséhez, játszás közben hozzájárul. Megfigyelhető, hogy: hamarosan megtanulják egyenesen fölfelé repíteni, a forgásiránynak fontosságát is hamarosan felfogják, fejleszti a kezek mozgatásának érzékét, mivel fontos a technika a pontos repítéshez. Versenyszerűség is kialakul, mivel a gyerekek mindig magasabbra próbálják repíteni, mint a játszó társuk. Mikor már a játék kezelése jól megy, nem csak egyenesen fölfelé, hanem különböző tárgyakat megcélozva oldalirányban is megtanulják repíteni. Odafigyelés szükséges, tehát a gyermek koncentrációs képességét növeli, ami az iskolás években nagy előnyt jelent. Nagy élvezet a gyereknek repíteni, mivel nagyon kis erőfeszítéssel, nagy távolságra, pontos pályán repül és nézheti, ahogyan az ő által kilőtt objektum magától elszáll. Alapanyaga természetes, tapintása kellemes és közelíti a természetes anyagok értékeléséhez és megszeretéséhez. Ha a szülő hosszabb ideig akar foglalkozni vele, be lehet festeni különböző színekre és különleges tanulás is lehet számára, ha a propeller két végét más színnel fest be, hogy repítés közben a két szín keverékét láthassa (pl. sárga + két = zöld). Hasonlóképpen, ha csíkosra festi, repítés közben koncentrikus köröket lát.

Gyártási folyamat és műveleti utasítások

Az alapanyag colos szélezetlen deszka formájában érkezik, melyet rönkhasító szalagfűrésszel vagy keretfűrésszel vágnak, és szárítás nélkül továbbítják a játék üzemnek. Mivel kis darabokról van szó a gyártási folyamatban, elegendő 3-5 osztályú fenyő fűrészáru, melyből ki lehet nyerni az egészséges darabokat. Természetesen ez nem zárja ki a jobb minőségű fűrészáru használatát, csak mindig szem előtt kell tartani a gazdaságossági tényezőt.

1. Hasítás
Sorozatvágó körfűrészgéppel. Megfelelő ráhagyásokkal, (a szárítási zsugorodás és a gyalulás figyelembevételével), léceket vágnak, melyeket raklapokra, szabályosan rakásolva helyeznek el a szárításnak megfelelően.

2. Szárítás
Kezdetben természetes szárítással, majd szárítókamrában 6 %-os nedvességtartalomra. Oda kell figyelni a hőmérsékletre, mivel a gyanta 45 °C-nál megömlik, nem ajánlatos meghaladni ezt a hőmérsékletet, ha gyantatáskás faanyagot alkalmazunk.

3. Gyalulás
A száraz léceket kézzel adagolják egy négy fejes gyalugépbe, mely beállítja mind a négy oldalát a végleges méretre. (8x20 mm)

4. Darabolás és osztályozás
Leszabó körfűrészgéppel, a hibákat kiejtve, 160 mm hosszúságú darabokat vágnak. A kiejtett darabokat, hosszában kettéhasítják, ha ezzel kiejthető a hiba, és a hibátlan fél darabot külön rakják. A teljes darabokból propellert, a felekből pedig tengelyt készítenek, sokszor szükséges lehet hibátlan darabokat is kettéhasítani, hogy elegendő tengely alapanyag legyen.

5. Fúrás
Állványos fúrógép segítségével, előzetes pontos beállítással, megfúrják a propeller közepébe a tengely helyét. A furat 6 mm átmérőjű és 6 mm mélységű.

6. Marás
Szögben állítható felsőmaró segítségével, vagy olyan sablonnal, mely a darabokat a megfelelő szögben tartja vízszintes marógéppel készülhet. Négy marás készül, 21,8 °-ban a keresztmetszet átlójának megfelelően, a végektől mért 67 mm hosszan. A marószerszám (�..ábra) 40 mm-es rádiusszal készült konkáv oldalakkal rendelkezik. Anyaga lehetőleg jó kopásállóságú gyorsacél (HSS) vagy nagyobb szériák esetén Króm-nikkel (CrNi) legyen. Esetleg nagyon nagy szériák esetén két darab ilyen marószerszám alkalmazható a két oldal szimultán marásához. Ilyen formában, egyetlen szerszámmal és egy kézbefogással elkészül a propellerforma.

7. Tengelykészítés
Az erre a célra szánt fél léceket (léc darabokat9, gömbölyítő gépbe kötegben adagolják. Ez a gép három darab, bolygó marófejjel rendelkezik, melyek körbefaragják a léceket. A tengelyek végleges mérete 160 mm hossz és 6 mm átmérő.

8. Csiszolás és éltompítás
Két szakaszban történik, először 80-as csiszolópapírral a nagy lekerekítéseket, szálkiszakadásokat veszik le, végül pedig 120-160-as csiszolópapírral az egész felületet átsimítják. Fontos odafigyelni, hogy éles, vagy szúrós oldalak, ill. sarkok ne maradjanak. A csiszolás egyúttal már a felületkezeléshez való elkészítés. A művelet részben kézzel, részben pedig forgó szivacshengerre ragasztott csiszolópapíros géppel történik.

9. Ragasztás
Egyesítjük a két alkatrészt, Rakoll típusú ragasztóval, amit a furatba cseppentünk. Behelyezzük a tengelyt és sablon segítségével félre rakjuk száradni, biztosítva a megfelelő merőlegességet. A teljes száradási idő 30 perc, ügyelni kell arra, hogy elegendő sablonnal rendelkezzünk a gyártott mennyiséghez megfelelően. Az előírt paraméterek 20-25 °C, 50 % relatív páratartalom mellett. A ragasztóanyag tárolása, esetleges hígítása és felhasználása a gyártó utasításai szerint ajánlatos.

10. Felületkezelés
Mivel a felületkezelő anyag nagyon alacsony viszkozitású és hosszú a fazékideje, megfelelően lehet felhordani locsolással vagy mártással (fontos, hogy a mártással való felhordásnál a kihúzási sebesség kisebb legyen mint az oldat folyási sebessége. Mivel vizes alapú, és nem tartalmaz egészségkárosító anyagokat, külön elszívásról nem kell gondoskodni. Csöpögtetés után levegőn hagyják, ahol ą20 perc után csiszolható. Kézzel, 220-as lakkpapírral átcsiszolják és egy újabb réteg Ceratec-et hordanak fel. Esetleg színezni is lehet. A felületkezelő anyag kezelése és alkalmazása, szintén a gyártó utasításai szerint ajánlatos.

Tarlós László, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán tanuló hallgató munkája, amelyet a "Fajátékkészítés" fakultatív tárgy keretében készített

Pörgettyű - repülő propeller
Nehézségi fok: 
nehéz
Szükséges eszközök: 
deszka
Szerszámok: 
fúró
Szerszámok: 
kézifűrész
Szerszámok: 
marógép
CsatolmányMéret
foto-1.jpg48.81 kB
foto-2.jpg43.64 kB
porgettyu-rajz.jpg15.39 kB
nagy-porgettyu.jpg6.48 kB