Tangram

0 comments
Nyomtatóbarát változatPDF változat

A tangram kirakójátékot gyermekek és felnőttek egyaránt kedvelik. Az ősi kínai kirakójáték, nemes egyszerűségében igen bonyolult feladatok megoldását kínálja, miközben a játékosnak állandóan gondolkodnia kell. A tangram hét lapocskából áll, ezek a régi időben bűvös erővel felruházott négyzetből származnak; és megfordítva a hét elemből négyzet rakható ki számtalan más lehetőség mellett.
A hét lap: öt háromszög (háromféle nagyságban), egy négyzet és egy paralelogramma. Ezek oldalai és szögei egymáshoz viszonyítva adott nagyságúak.

A játék igen egyszerű. A hét lap felhasználásával megadott formákat kell kirakni. Ezek lehetnek mértani, vagy a képzelet szülte alakzatok, emberek, állatok, tárgyak, számok vagy betük. A tangram ábráit (lásd alkatrészrajz) minden esetben a hét lapocskából kell kialakítani., de fel is kell használni mind a hét lapot. A lapoknak egymás mellett, síkfelületen kell feküdniük, tehát nem lehet sem részben, sem egészben egymásra fektetni vagy egymáshoz támasztani őket.

A kirakójáték a hét lapját 4 mm vastag rétegelt lemezből vágjuk ki. Az egyes elemek kialakításánál nagy figyelmet kell fordítani az alak és mérethűségre.
A lapocskák egy kihúzható fedéllel ellátott dobozban kerülnek elhelyezésre. A doboz oldalai 25x6 mm-es gőzölt bükkből készülnek. Az oldalak alsó belső élén 3x4 mm-es árkolás helyezkedik el. Ide kerül a fenéklemez. A fenéklemez anyaga 4 mm-es rétegelt lemez. A fenéklemez a doboz oldalaiba ragasztással van beerősítve.
A doboz egyik rövid oldala 18 mm magas, e fölött helyezkedik el az oldalak felső, belső részén egy 3x4 mm-es árkolás. Ebbe az árokba csúsztatható be a fedéllap. A fedél anyaga is 4 mm-es rétegelt lemez. A fedél külső felületére szitanyomással a fedéltervnek megfelelően feliratot is készíthetünk.
Az egyes alkatrészek élei tompítottak Felületkezelése: B1RDY Bio méhviasszal történik, két rétegben.

Tangram
Szerző: 
Gerencsér Kinga
Szerszámok: 
kézifűrész
Szerszámok: 
korongcsiszoló
Kapcsolódó linkek a Játékházban: 
Játékszerek fából
CsatolmányMéret
tangram-kirakasi-lehetosegek-02-csinald-magad.jpg24.67 kB
tangram-alkatreszrajz-03-csinald-magad.jpg19.67 kB